Представници Удружења студената Високе школе техничких струковних студија – Чачак присуствовали су четвородневном семинару под називом „Јачање капацитета студентских представника“ који се одржао од 12. до 15. децембра 2017. године на Златибору.

Циљ овог традиционалног и едукативног семинара био је представити учесницима широк спектар вештина и едуковати их за рад како у органима својих установа тако и на глобалном нивоу, као и међусобно повезивање и размена искустава и идеја.

 zlatibor 1  zlatibor 3

Гости семинара били су:

  • Председници парламента и студентски представници свих Високих школа струковних студија Србије,
  • Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја,
  • Представници Конференције академија струковних студија Србије,
  • Представници малих и средњих предузећа,
  • Представник Националне службе за запошљавање.

У уторак 12.12.2017. године, одржана је уводна конференција, где су организатори кроз презентацију најављивали о чему ће се говорити на семинару, а након тога је уследило организовано дружење и упознавање са учесницима.

У среду 13.12.2017. године, одржано је предавање на тему Закона о високом образовању -примена у сектору струковног образовања и Стручна пракса - модел из Новог закона чи је предавање држало руководство Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Након тога, одржана су предавања о Дуалном образовању - Швајцарски модел кога је представила Габријела Грујић, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја. Дискутовало се са представници малих и средњих предузећа где су се исказале потребе тржишта за образовним кадром и проблеми стручне праксе као и представљање Агенције за запошљавање од стране Националне службе за запошљавање.

У четвртак 14.12.2017. године, предавање је било на тему Студентска мобилност кроз Ерасмус пројекте, а након тога одржана је дискусија на тему финансијског плана и писања пројеката, како и на који начин их реализовати. Такође, веома значајно за студенте, реализовано је предавање на тему правилног писања CV-а, мотивационог и пропратног писма, као и предавање на тему реализација стручних пракса, потенцијалних проблема и колико су оне значајне за професију студената и даљи рад.

У петак 15.12.2017. године уручене су захвалнице представницима школе за учешће на семинару.

zlatibor 2