Представници Скупштине Студентске конференције академије струковних студија Србије, упутили су предлог за радну посету Косову и Метохији на основу позива високошколске установе ВТШСС Урошевац са привременим седиштем у Лепосавићу. УСВШТСС Чачак је радо прихватило овај предлог и обезбедило финансијска средства за два представника Удружења. Поред посете високошколским установама и упознавања са условима рада на Косову Метохији, организована је и посета српским црквама и манастирима на КиМ-у.

KiM

 

Радна посета је трајала три дана у периоду од 23. до 25. фебруара 2018. године.
У петак 23. фебруара одржана је уводна конференција, где су организатори кроз презентацију најављивали о чему ће се говорити на семинару, а након тога је  почето са радом. Најпре је одржана редовна седница скупштине Студентске конференције академије струковних студија Србије, а по завршетку седнице организована је посета Председничког савета СКАССС-а у Лепосавићу.

У суботу 24. фебруара представници студената наше школе обишли су српске цркве и манастире на Косову и Метохији, задужбине српских владара из династије Немањића. Делегати школе су посетили Пећку патријаршију, Високе Дечане, Хочу, Зочиште и Грачаницу који представљају једне од највећих српских светиња, али и споменике културе од изузеног значаја па су стављени под заштиту Унескове Светске баштине.

KM1 KM2 

Тада су студенти имали прилике, већина њих први пут, да упознају историју и корене свете српске земље. У сваком српском манастиру дочекани су од стране игумана који је са посебном пажњом проповедао о историји светиња. Сваки манстир их је послужио што духовном тако и храном на столу. Уз песму дочекали су ноћ код споменика кнезу Лазару и тако бар на дан два одложили бриге своје  и оних који остају да брину бригу и чувају српске светиње.

 KM4

Ово путовање за наше студенте било је од изузетног значаја па су се вратили са пуно утисака. Као један мали знак пажње према нашој школи на поклон смо добили икону првог српског архиепископа и просветитеља – Светога Саве, донету из манастира Грачаница.

KM8